Beugels

Van buitenboord tot onzichtbaar.

Soorten beugels

Er bestaan veel verschillende beugels. Op basis van de eerste gesprekken en het uitgebreid aanvullend onderzoek bepalen we gezamenlijk welke beugel bij jou het beste resultaat geeft. Hieronder kun je kort bekijken welke verschillende soorten beugels wij gebruiken.  

De vaste beugel

De vaste beugel (brackets/slotjesbeugel) wordt gebruikt om de stand van de tanden te corrigeren. De slotjes (brackets) worden op de tanden en kiezen vastgelijmd met speciale ‘tandenlijm’ (composiet). Dit kan zowel aan de buitenkant (buccale brackets) als aan de binnenkant (linguale brackets). Daarna wordt er een metalen draad door de slotjes geschoven die ervoor zorgt dat de tanden en kiezen in de juiste positie komen. De vaste beugel wordt elke 4-6 weken gecontroleerd. Tijdens deze controles worden regelmatig nieuwe, dikkere, draden door de beugel geschoven waardoor de tanden steeds rechter gaan staan. Ook kunnen we  de vaste beugel uitbreiden met bijvoorbeeld metalen spiraalveertjes of kettingelastiekjes om tanden effectiever te verplaatsten. Verder krijg je vaak ook elastieken die je zelf moet bevestigen aan je beugel om bijvoorbeeld tanden van de bovenkaak en de onderkaak beter tegenover elkaar te zetten. De brackets van een vaste beugel zijn er in twee materiaalsoorten: metalen brackets (grijze slotjes) en keramische brackets (witte slotjes). De draden die we erin bevestigen zijn altijd van metaal.

Invisalign 

Aligners zijn bijna onzichtbare, uitneembare plaatjes die speciaal op maat worden gemaakt. Doordat de aligners elke twee weken worden vervangen, verschuiven je tanden – beetje bij beetje, geleidelijk naar de gewenste eindstand. Aligners zijn uitsluitend geschikt voor de behandeling van zeer geringe tandstandsafwijkingen.

De activator

De activator, ook wel blokbeugel genoemd, is een uitneembare beugel die hoofdzakelijk uit kunststof bestaat met daarbij metalen klemmetjes die de beugel op zijn plek houden. Je kunt de beugel zelf in en uit doen. De bedoeling van de activator is dat de groei van de boven -en onderkaak wordt bijgestuurd zodat het boven -en ondergebit goed op elkaar gaan passen. Voor een optimale werking adviseren wij de activator 24 uur per dag te dragen. De activator kan niet gedragen worden tijdens het eten en mag niet gedragen worden tijdens het sporten.

De forsusveer

De forsusveer wordt bevestigd aan de ringetjes in de bovenkaak en in de onderkaak achter de hoektand of de eerste kleine kies. De forsusveren stimuleren de voorwaartse groei van de onderkaak en verplaatsen de tanden van de bovenkaak naar achteren. Hierdoor wordt de overbeet verkleind en wordt ruimte gecreëerd. Ook kan de veer worden gebruikt als verankering bij het sluiten van ruimtes tussen je tanden en kiezen. Afhankelijk van de gewenste correctie worden de veren tussen de 4 en 9 maanden gedragen. De veer kan alleen door de orthodontist in en uit de mond worden gehaald. In het begin is het wennen maar na een paar dagen lukt het vrijwel iedereen goed met de veren in te kunnen eten.

De headgear

Een headgear wordt ook wel buitenboordbeugel genoemd. De bedoeling van een headgear is dat je bovenkaak en kiezen in de juiste stand komen. Een headgear wordt soms ook samen met een andere beugel gebruikt. Je draagt de headgear een deel van de dag, de exacte duur hangt af van hoe groot de correctie moet zijn. Voordat de headgear geplaats wordt worden ringetjes om de kiezen geplaatst. Een headgear bestaat uit twee binnenbenen, en twee buitenbenen (de facebow) en een hoofdkapje of een nekband. De binnenbenen van de headgear worden door de ringetjes geschoven.

De hyraxschroef

Een hyraxschroef zorgt ervoor dat een te smalle bovenkaak breder gemaakt wordt. Het apparaat bestaat uit metalen ringen die om de kiezen worden aangebracht of een kunsthars plaat die over je kiezen wordt geplakt. De ringen/kunsthars platen zijn met elkaar verbonden door een schroef. Door aan de schroef te draaien word de bovenkaak steeds een stukje breder gemaakt.

Na de behandeling

Na de orthodontische behandeling en het verwijderen van de beugels is het nodig de tanden en de kiezen op de plaats te houden. Wij noemen dit retineren. Hiervoor wordt vaak een uitneembare beugel of een draadje achter de tanden geplakt (retentiespalk), of beide. Welke vorm van retentie in jouw geval nodig is hangt af van de soort afwijking waarvoor je bent behandeld.

De retentieplaat

Met een retentieplaat wordt de vorm van de tandboog vastgehouden.  De retentieplaat bestaat uit een kunststof deel waarin metalen draden zijn vastgezet. De metalen draden volgen de nieuwe vorm van je tandboog en is daarmee een passieve beugel. De retentieplaat draag je vooral ’s nachts waarbij de draagtijd langzaam wordt afgebouwd. 

De retentiespalk

De retentiespalk bestaat uit een metalen draad die achter de voortanden in de boven -en onderkaak wordt geplaatst. wij maken de spalk vast met speciale tandenlijm (composiet). Om te voorkomen dat de tanden weer gaan verplaatsen adviseren wij de spalk permanent te laten zitten.