Eten en drinken

De voorschriften over het omgaan met een beugel.

Voedingsinstructies bij een vaste beugel.

Heb je een vaste beugel dan vind je meer informatie in onze infosheet ‘Voedingsinstructies bij een vaste beugel’. Voor zowel vaste als uitneembare beugels geldt het volgende.

Snoep en taai of kleverig eten

Snoep en harde, taaie of kleverige dingen kunnen niet meer gegeten worden, daar gaat de beugel hoe dan ook een keer stuk van. Voorbeelden van dit soort eten zijn dropjes, toffees, kauwgom, zuurtjes en popcorn. Daarnaast geldt uiteraard dat snoep een hoog risico op cariës/gaatjes in de tanden geeft.

Stevige voedingsproducten

Stevige voedingsproducten, zoals bijvoorbeeld appels en korstjes van brood, moeten voorzichtig gegeten worden. Van het afbijten van iets hards kan je beugel stuk gaan. Snij bijvoorbeeld een appel eerst in stukjes, dat is beter.

Drinken

Van drinken gaat de beugel niet stuk, maar sommige dranken veroorzaken wel cariës/gaatjes in de tanden bij mensen met een beugel. Je mag daarom geen koolzuurhoudende dranken meer gebruiken en je kunt beter ook heel voorzichtig zijn met dranken die zoet én zuur zijn, zoals bijvoorbeeld ice tea (ijsthee) en vruchtensappen.

Pas dus je goed op met wat je eet en drinkt, dan kun je ongemakken en schade aan je beugel voorkomen. Dat is wel zo prettig.